Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.  

Usrknu z domácí limonády. Situace o kus dál začíná být zajímavá. Koutkem oka sleduji, jak ten muž, kterýho vlastně vůbec neznám, zkříží tomu neznámému dítěti cestu a výstražně zvedne vidličku s napíchnutým soustem. Pohledy obou se střetnou a vidlička odrazí světlo zapadajícího slunce. Pak ale to dítě, říkejme mu třeba Adam, ucítí možnost ústupu vpravo, výskne si a zmizí za židličkou. Tatínek za ním. Adam za sebou shazuje věšák, který ovšem tatínek odmrští k vedlejšímu stolu. Adam kličkuje mezi stoly, řehtá se a nakonec nabourá hlavou do kamenného sloupku. Potichu polknu kus grilované cukety.

Kde jsou doby, kdy jsem v podobných situacích o rodičích takto „nevychovaných“ dětí vynášela kritické soudy. Řeknu vám kde. V propadlišti dějin, které se otevřelo zhruba před 20 měsíci. Tehdy se narodil Adam. Dnes bych se chtěla zpětně omluvit všem těmto rodičům. Řekla bych jim asi: „Děláte to dobře, dítě potřebuje mít autonomii, pocit, že se může svobodně rozhodovat. Vidím, že zakazujete jen, když to dává smysl a dítě nezbijete, když neposlouchá. To je chvályhodné, protože na prvním místě je přeci vřelý vztah mezi dítětem a rodiči. Držím Vám palce.“

Někdy to může být náročné. Zvlášť pokud se vaše dítě zrovna vyžívá v testování nastavených hranic. Prostě zkouší, jestli pořád nesmí to, co nesměl před minutou. Nejdřív na vás hodí ten look - koukej mami, jdu to udělat - a pak začne mlátit houpacím křeslem do vitríny.

Pokud by měl Adam žákovskou knížku, našli byste tam poznámky typu: „Opakovaně bouchal do televize dřevěnými hračkami. Když jsem dřevěné hračky uklidila a před televizi dala překážku, protáhnul se z boku a do televize dál bouchal hopíkem. Než jsem mu v tom stihla zabránit, tak televizi rozbil.“ Nebo: „V obchodním domě s nábytkem utekl do oddělení světel. Když jsem za ním běžela, nevinně stál a usmíval se.“

Četla jsem, že když se dítě takhle chová, tak se vás nesnaží nasrat, ale pouze se učí, jak funguje svět. Zřejmě si potřebuje ověřit, že po stejném chování, následuje stejná reakce. Ok, Adam není zlobivý, ale pouze učenlivý. Vzpomenu si na to pokaždé, když budu kupovat novou televizi.

Budu si teď trochu protiřečit. Adam není učenlivý. Není ani zlobivý, ani hodný, ani šikovný, ani nešika. Je to prostě Adam a nemá na sobě nalepenou žádnou nálepku. Věřím, že škatulkovat lidi vede všeobecně ku škodě. A z duše to nesnáším.

Jenže pak jednoho dne jdeme s Adámkem na úřad a bum. Adam neměl příliš trpělivosti, aby se nechal vyfotit na občanský průkaz, a tak se úřednice dohadovaly, co s tím. Jedna potom navrhla, že na mě hodí deku. Zřejmě aby mě Adam neviděl. Druhá jí odpověděla, že to nepůjde, protože - teď cituji: „Je to takový fixovaný zlobílek.“

To jako mluví o Adamovi!? Pro jistotu si to ověřím. Ano, je to tak. Podívám se na Adamův úžasný nevinný pohled a nedá mi to, abych se jí nepokusila vysvětlit, že podobné komentáře by si mohla odpustit. Potom se cítím jako vyvrhel společnosti. Sama proti zástupcům společnosti, sama proti všem.

A co když je to pravda? Po očku Adama sleduji, jak si spokojeně hraje u kanálu, a hlodá ve mně červíček, jestli z něj přeci jen nebude zlobíček.

Když si o týden později jdeme občanský průkaz vyzvednout, je obloha opět temně zatažená. Pak se objeví moje číslo a já s hranou sebedůvěrou přistoupím k přepážce. Držím občanku v ruce, možná jen párkrát poplivanou. Ještě jednou se úřednice na průkaz zadívá: „Hezká fotka, škoda jen, že je na ní váš syn takový smutný.“

Je to tu. Vyrovnej se s tím, matko! Tvůj syn je zlobivý, fixovaný a navíc smutný. A ty o tom ani nevíš.

Sedím s Adamem v koutu restaurace. Dnes bych si dala nejraději smažák, ale kvůli Adamovi jsem si objednala kuřecí prso s grilovanou zeleninou. Adam toho moc nesní, a tak vytahuju knížku o autech. Probíhá boj o každé ham. Podávám mu pivní tácek, trhám ubrousky, dělám ze sebe debila. Vzdávám to. Většina oběda skončí na zemi. Rozčílená beru ubrousek a jdu uklízet. A jak se tak skloním s hlavou pod Adamovu židličku, ucítím jeho malou ručičku ve svých vlasech. Snaží se mě pohladit. Kouknu na něj a on se na mě láskyplně usmívá. Svět je krásný. Adam je ten nejhodnější, nejšikovnější a nejmilejší miláček!

Autor: Helena Opršalová | pondělí 25.3.2024 14:09 | karma článku: 13,30 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Helena Opršalová

Herničková kocovina

Až nedávno jsem sebrala křehkou mateřskou sebedůvěru a vzdala nikdy nevypsanou soutěž o to, čí dítě má doma nej hračky.

5.2.2024 v 14:41 | Karma: 18,37 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Homo žabákus

Vědci zapomněli na jedno vývojové stádium. Nastává zhruba v období, kdy si dítě začíná mazat jogurt do vlasů a namísto, aby tabulkově lezlo, tak si vesele skáče.

9.1.2024 v 13:48 | Karma: 13,00 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Láska mateřská

„Ty s tím ale krásně mlátíš, miláčku“, říkám a sleduji, jak se Adam snaží udělat co nejvíc rýh do podlahy. Svým blinkámím potom poctí koberec, který už nikdy nebude jen obyčejný koberec. Zůstane babičce na památku.

14.11.2023 v 15:52 | Karma: 12,88 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Zrození matky

Přijde mi další zpráva. Otřu si slzy, abych viděla, kdo mi gratuluje k narození potomka. Adámek mezi tím zesílí svůj křik do řevu a já propuknu v hysterický pláč. Jeho asi bolí bříško, mně zřejmě skončil život.

25.10.2023 v 10:36 | Karma: 18,24 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 15,83
  • Průměrná čtenost 447x
Narodila se v roce 1987 v Praze. Vystudovala Hispanistiku a Latinskoamerická studia na Univerzitě Karlově a dnes působí jako učitelka španělštiny na základní škole. Literárně tvořit se pokouší už od dětství, kdy její povídky mnohdy vyděsily i učitelku literatury. V té době byla přesvědčená o tom, že za konečnou stanicí metra existuje jiný svět a taky o tom psala. Dnes se drží více při zemi, stále se ale řídí pravidlem, že papír snese (skoro) vše.

Seznam rubrik